Doorgaan naar hoofdcontent

Totziens Bali

De hamvraag Bali, Zie je mij nog eens terug? Alvorens een antwoord te krijgen, heb ik heb eerst even opgezocht wat cultuur is.

alles wat door menselijk handelen is gemaakt, oftewel alles behalve de ongerepte natuur.

Een andere omschrijving is de leefstijl van een samenleving; de vorm, inhoud en geestelijke gerichtheid van menselijk handelen. Deze leefstijl is niet eenduidig, maar veeleer een dynamisch samenspel van subculturen.
Niet als vakantieganger!!. ik ben niet de persoon die door bezichtigingen en verhalen andere culturen tot mij kan nemen. Er is een lange geschiedenis terug te vinden, wat onlosmakelijk verbonden is met cultuur. Tempels, Offers, Ceremonies... echter het vertelt mij eigenlijk weinig.


Nu Bali bezocht te hebben, lijkt Bali voor mij niets anders te zijn dan Wenen, Portugal, Skopelos, Brugge, Trier. Plaatsen waar ik geweest ben om geschiedenis les te krijgen. Om een vlaggetje te plaatsen met "hier was ik" . Doe ik Bali nu te kort ? Nee ik doe mijzelf te kort. Ik ben geen theorie kereltje maar een praktijk gericht typetje.

Ja!!!! Bali, ik hoop dat ik je nog eens terug zie.
Ik zal dan echter deel willen, moeten uitmaken van de gemeenschap, ervaren, voelen, Hindoe, overleven en LEVEN.

Ik heb slechts weinig Balinezen mogen ontmoeten, maar wat zij deelden met mij, wat zij prijsgaven van hun leven, en gevoel, is wat het ware Bali is een warme cultuur Bali geeft mij het zelfde gevoel als Israel mij gaf, Toen ik als 21 jarige alleen met een Palestijnse taxi chauffeur door Israel trok. Een enorme aantrekkingskracht!


Vandaag hebben wij een reisdag. We zeggen gedag tegen Bali en zijn zondag 17:00 in Christchurch nieuw zeeland. Zal een hele andere omgeving zijn.