Doorgaan naar hoofdcontent

Respekt

Daar moet ik even voor gaan zitten. In het kantoor was er nog een stoel over. een beetje gammel, maar ik ging het proberen :-) totdat miss. Rasovanivalu haar stoel afstond zodat ik kon zitten. Ik vroeg waarom?, antwoord u bent een man uit respect!

Mijn rol als mannelijke leerkracht wordt anders ervaren dan een vrouwelijke leerkracht.
Het lijkt erop dat de vrouw hier de verzorger is van het kind en de man de opvoeder. En als bij de opvoeding een vorm van tucht nodig is, is het de man die het denk ik uitvoert.

Zo ervaar ik het nu ook in deze klas. Mijn naam, positie, rol, wordt vaker en vaker gebruikt als dreigement, wanneer een kind niet luistert of gedraagt. En daar ben ik niet zo blij mee!
Mijn houding naar de kinderen is warm, speels, ontdekkend, open en ruimte gevend begeleid door een lach. Maar ik ben ook duidelijk, heb een gevoel voor orde, strikt en soms streng, meestal begeleid door mijn oogopslag en stem.

Ik wil niet gespiegeld worden aan de "status" van de man zoals hier op Fiji? Het is een twijfelachtige eer om zo respect toebedeeld te krijgen.
Voor mij is het wel heel herkenbaar. Het lijkt mij te veel om mijn eigen ervaringen als kind en hoe mijn ouders waren.

Ondertussen na 3 weken voor de klas te staan, kom ik er achter, dat ik beter aan andere zaken kan werken, dan met de kinderen bezig te zijn. Over 3 weken ben ik weg, en dan heb ik een "goed" gevoel. De kinderen hebben weer een ervaring erbij. Foto's worden gemaakt en daarna komen er weer nieuwe vrijwilligers.

Maar heb ik iets kunnen geven aan de kinderen. Heb ik bijgedragen aan meer uitzicht op een toekomst die ze zelf kunnen uitstippelen. Waarom is er onderwijs! Om kansen te vergroten. De mogelijkheid te zeggen "ik wil later worden! " dat begint al in een veilige kleuterklas.

Ik heb 3 kleine projectjes aangenomen op deze school! en heb hiervoor 3 weken de tijd. en zal me wat minder met de kinderen bezig houden en meer met de school in dit geval. Daar waar Andrea zich aan het richten is op methodes, leerkrachten bewustmaken van effectiviteit van de "lessen" en iets van een volg / monitor systeem, ga ik me bezighouden met wat facilitaire zaken.

Mijn projecten
  • werkbladen / kleurplaten voor de lessen van dit en het komende termijn. Het resultaat is een map met originelen van kleurplaten aan de ene kant van een A4 en een schrijf, tellen, of elk ander soort lesje aan de andere kant.
  • een plattegrond van het schoolgebouw en omgeving maken met de vluchtroutes in geval van nood. ook voor kleuters maak ik een duidelijk en begrijpelijk plattegrond
  • ICT workshops, alsmede kijken of er workshops gegeven kan worden door derden. Wellicht via projects abroad!
Dit weekeind heb ik niets gepland. Ik heb met Mrs. Singh achter de tablet gezeten, en heb haar het een en ander uitgelegd. Denk aan een soort workshop :-)

Daarnaast ben ik druk met het plannen en reserveren van mijn verblijf in New York. Ja het komt al wat dichterbij. Wat een overgang zal dat zijn Fiji - San Francisco - New York. In NY zullen we waarschijnlijk nog Katherine ontmoeten. Andreas kamergenote de afgelopen 2 weken. Ze woont in Montreal en wil graag nog even naar New York komen :-)

Heb ook naar een rugbywedstrijd gekeken. In 28 graden in de zon op een veld langs de doorgaande weg een wedstrijd tussen twee clubs. Veelal vertegenwoordigen de clubs hier een village. Het is wel een grappig gezicht. er komen veel mensen kijken. vanuit bushaltes, achter het gaas, half op het veld. Kinderen lopen door het veld heen. En het veld wordt gemarkeerd door vlaggetjes er is geen kalklijn te bekennen. Een hoop stof!! vanwege een paar droge zand plekken. :-)

Natuurlijk ook tijd voor de maandelijkse balans op te maken. Financiƫn dus. Ik geloof dat ik het allemaal goed begroot heb :-)

Tijdig het gevraagde budget aangevuld gekregen, de belasting teruggave, en doorbetaling salaris werkgever. De uitgave hier zijn beduidend lager dan in New Zealand :-) Alles is natuurlijk al vooraf betaald (kost en inwoning dus)


Morgen maar eens naar het strand wandelen. Is een wandeling van 10 Km misschien kom ik af en toe een bankje tegen, zoals deze. Een mooie manier van hergebruik !!! Om naar het strand te gaan moet ik om het vliegveld heen. De landingsbaan dus.
Hemelsbreed zal het slechts een kilometer of 2 zijn. maar nu moet ik dus er om heen:-)

Ik zie wandelen als de enige manier om een beetje in beweging te zijn hier. Bussen neem ik al niet meer. ik doe alles lopend. De gedachte om een paar kilo lichter terug te komen, blijkt een uitdaging te zijn.

Het eten is erg lekker wat Mrs. Singh maakt. Ik probeer soms echt gepast te eten, maar wil mrs. Singh niet beledigen.