Doorgaan naar hoofdcontent

Schools out

Summer school is over! De kinderen hebben een certificaat gekregen op graduation day. Wat een spektakel. Deze twee weken hebben de kinderen rekenen, Engels en ook geschiedenis en aardrijkskunde gehad. Dit korte project wordt helemaal verzorgd door de vrijwilligers van projects abroad. De gemeenschap Namaka en de Namaka public school faciliteren hierin. Kinderen vanuit de omgeving maar ook vanuit de plaats Suva, dorpen en eilanden nemen deel aan deze zomerschool.


Geen voorbereiding, je weet niet wat er staat te gebeuren, met 40 vrijwilligers zorgen dat 5 klassen met kinderen iets van leerstof wordt aangeboden. Er is geen organisatie die enige vorm van plan, structuur neerzet.

En er zijn slechts drie personen die enige parate kennis hebben van rekenen en haar methodes om het e.e.a. uit te leggen aan de klassen en toe te passen. Waaronder Andrea. Aan mij moet je het niet vragen, ik kom uit de oertijd.
Verder een hoop gegil omdat er ook geen organisatie was onderling. Besef je als lezer dat er slechts weinigen enige ervaring hebben in voor groepen te staan en de groep ook nog iets te laten doen.
Denk eigenlijk aan 2 groepen tegelijkertijd namelijk de kinderen en de vrijwilligers in die klas. Uiteindelijk staan er wel een paar mensen op die de boel een beetje naar zich toetrekken en enig orde en structuur neer kunnen zetten. ;-) Dan wel door ervaring, kennis, of natuurlijk leiderschap. Al met al heeft nagenoeg elke klas de "verplichte" vakken doorlopen :-)

Om alle stress enigszins te kanaliseren, was er ook ruimte voor muziek, dans en sport. De kinderen van groep 7 heb ik gevraagd iets voor ons te doen, iets typisch wat thuis hoort op Fiji. De kinderen kwamen met een meke. Een dans, dat een verhaal vertelt.
Gedurende de 2 weken moest er ook aan een afstudeer presentatie gewerkt worden! Deze wordt dan gegeven op graduation day. De klas waar ik in gewerkt heb heeft bedacht het nummer we are the world in te studeren. Nou kan iedereen zingen en dansen op Fiji. Dus dat was op zich geen probleem. Maar het moest wel enigszins gearrangeerd worden. Het resultaat, wat mij betreft helemaal top. In een hele korte tijd iets eigen gemaakt en kunnen presenteren.

Op graduation day werd er ook maar even gevraagd of de vrijwilligers iets willen presenteren. We hebben in slechts 20 minuten geprobeerd heal the world te leren zingen. Hmm niet slecht al zeg ik het zelf.


Heb deze week ook nagedacht over de organisatie Projects abroad, over het leven van gastgezinnen en vrijwilligers. Drie "partijen" die dit alles proberen mogelijk te maken.

Van Projects abroad hebben we allemaal een t shirt gekregen. Ik heb in het verleden mijn ICT kennis gegeven aan het kledingmerk RE-5, die zich helemaal stort op organic cotton en fair trade producten.
Nu bedenk ik dat een organisatie zoals PA eigenlijk in het verlengde van hun idealen ook ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen met een bedrijf zoals re-5 in zee kunnen gaan t.a.v. hun bedrijfskleding.
Ik weet niet wat alle benodigde partijen krijgen in dit geheel van wat ik betaal om hier te mogen werken, maar het zou wel zo mooi zijn dat er iets is van een fair trade stempel. Ik denk dan aan de staff members van PA Fiji, Gastouders, vervoerders, etc... scholen.

Verder vraag ik mij wel af hoe goed sommige vrijwilligers voorbereid zijn, of ze net als ik een workshop in eigen land hebben gehad hoe met andere culturen om te gaan. Dat er wel degelijk een stukje verantwoordelijkheid gevraagd wordt. Dat vrijwilligers automatisch een voorbeeld worden vanaf het moment dat ze binnenkomen in de klas. Dat gedrag passend moet zijn in de omgeving. Zomaar iets wat mij opviel. Eigenlijk drie dingen, die ik wel als feedback wil geven aan PA

Hoe fijn vind ik het om mijn belevingen te beschrijven en te delen. Ik ben nog niet zover dat ik zeg " ik pak mijn spullen en vertrek uit Nederland" ik voel wel dat ik van binnen helemaal 1 ben met mijzelf. Ik heb het gevoel dat ik iets bijdraag, nieuwsgierig ben, open voor leermomenten, en jong in hart en geest.

Ik laat mij verbazen over de ogen, de lach, de discipline, leergierigheid, motivatie, de vrolijkheid, het tempo het geduld. Heb het gevoel dat iedereen hier met elkaar bezig is in het belang voor elkaar. Het is mooi!!