Doorgaan naar hoofdcontent

Excursie

De hangende tuinen van Babylon waren volgens de oud-Griekse overlevering een serie terrassen, omringd door muren met torens. 80 kilometer ten zuiden van het huidige Bagdad in Irak. Naar alle waarschijnlijkheid hebben ze nooit bestaan.

Maandag ben ik het veld ingegaan, op locatie geweest. Met een aantal vrijwilligers zijn we naar een organisatie met de naam "the academy of entrepeneurship". Daar wordt door Nicolas uit Servië een project gedaan om een verlaten schoolgebouw weer nieuw leven te geven.

Het gebouw staat al 30 jaar leeg, en krijgt geen andere bestemming. Er is ook geen geld om het pand en de lokalen te renoveren. Momenteel is hij bezig om een rooftop garden aan te leggen. Dit op een duurzame manier. En wij gaan een dag helpen. Vooral om te zien hoe hij dit uitvoert. Wellicht kunnen we iets toepassen in camp Eleonas. Tevens kijk ik of er mogelijkheden zijn om hier met vluchtelingen aan de slag te kunnen gaan. Een soort leer, werkplek te creëren. Ik denk dat het een kans is om de mensen uit die frustrerende wachtstand te halen.

Hoe Nicolas de financiële steun krijgt is mij nog onbekend. Hij werkt dus vooral met vrijwilligers om het werk gedaan te krijgen. Het lijkt nu ook op een project dat nooit af gaat komen. Hij heeft ons gedeeld in zijn visie en hoe het eruit moet gaan zien. Er is een masterplan, maar het plannen zelf is er niet bij. Hij is tenslotte geheel afhankelijk van vrijwilligers. Hoe dan ook, het lijkt dat we vandaag een heerlijke rustige zonnige werkdag tegemoet gaan.

Erg veel was er niet te doen, omdat we nagenoeg door al het bouwmateriaal heen zijn. We hebben dus eigenlijk een aantal bakken afgebouwd, deksels, en wat schoongemaakt. We waren rond half 3 klaar met het arbeid.

Waar Nicolas goed in is, is zijn personeel tevreden houden :-) prompt kwam hij met een aantal flessen bier aan zetten. We nestelden ons heerlijk tegen de muur, Ik in de zon, en toosten op alle mooie projecten die op ons pad zouden komen.
Na ieder 3 flessen te hebben weggewerkt, nog een restaurantje opgezocht om wat meer voedzaam tot ons te nemen.

Het was een goede dag, en heel anders dan een werkdag op het kamp