Doorgaan naar hoofdcontent

Op de boerderij

Jaren geleden sprak ik met een oud collega over mijn plannen buiten Nederland. Misschien dat ik wel zou gaan boeren. (goudvissen boerderij) en dat ik wellicht op kon gaan voor Boer zoekt vrouw internationaal. En dat was het eerste waar ik met een glimlach aan dacht eenmaal gearriveerd in Lagonissi. Ik ga mij verdiepen in het boeren! Dat is in iedergeval de verwachting die ik heb.

Bij het lezen over de plek en de organisatie wordt er verwezen naar Permacultuur. Dat heb ik eerst moeten opzoeken op wikipedia.
Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld.
Ook het woord eco of wel Ecologie wordt gebruikt. Opzoeken !
Ecologie is een wetenschap wat zich bezighoudt met de wisselwerking tussen organismen levensgemeenschappen, populaties en landschappen tov de niet-biologische omgeving.
Dit gaat tijd vergen om dit te snappen, en hoe het dan in praktijk gebracht wordt.

De organisatie vraagt of je je vaardigheden komt delen middels eigen initiatieven. Denk hierbij aan workshops. Initiatieven die invulling geven aan het ontwikkelen van menselijke leefomgeving. Ik wordt nu al huiverig, want het woord menselijk komt op mij niet over als inspiratie. Wanneer ik het Workaway profiel leest, wordt het mij niet echt duidelijker.

In mei heb ik kennis gemaakt met Costas(beheerder) en rond gekeken. De sfeer voelt op dat moment goed. Het ziet er wel allemaal een beetje ongeorganiseerd uit maar dat zal vast bij het permacultuur en ecologie horen. De kleur groen ontbreekt een beetje. Dat komt door de droogte en de zon. Ik vraag mij ook af waar het broodnodige water vandaan komt.

Vanaf de bushalte tot aan de boerderij is het een kleine 10 minuten lopen. Een van de bewoners, een vrijwilliger die al anderhalf jaar hier woont op de boerderij, kwam mij tegemoet en heette mij welkom.
Op dat moment waren er slechts 3 vrijwilligers in totaal waarvan 2 min of meer op het punt staan te vertrekken. Dat betekend dus dat het er behoorlijk rustig was.

Costas heb ik pas in de avond gesproken en al snel blijkt dat het een man met nog meer woorden is dan ik en daar waar ik met het kennismakingsgeprek hem nog prima kon volgen, is hij nu soms onnavolgbaar. Hij is Grieks en engels is niet zijn eigen taal. Ik Nederlands en engels is ook niet mijn eigen taal. En ik leg de nadruk vooral op Grieks en Nederlands, want ik zie direkt wel wat verschillen in houding. Derhalve genoeg ingrediƫnten om elkaar vooral niet te begrijpen. Van belang is dat we elkaar maar genoeg tijd geven om te leren. Verder heb ik mijn meerdere gevonden in het kunnen beschrijven van context en gebruik van metaforen alvorens tot de kern van de zaak te komen. Hoewel de kern, laat nog wel eens op zich wachten.

Het huis waar ik in verblijf, is een beetje crappy. Niet schoon, duidelijk een huis waar meerdere mensen in wonen. En dat voor iemand die al lange tijd alleen woonde en een eeuwigdurende schoonmaakwoede heeft. Het voelt nog erger aan dan in Athene.
Mwaah ik ga het meemaken. Ik benader het maar als kamperen.
Vooruitlopend op het woongenot op het einde van mijn verblijf (ik publiceer deze post pas in augustus) 8 van de negen weken geen electriciteit, dus geen koeling, internet, koelkast etc.. en ook nog 2 keer papier uit de pot moeten vissen (verstopping).

Maar voor nu, ik ga boeren! De dagelijkse taken zijn duidelijk maar dat vergt slechts een anderhalf uur werk in de ochtend en een anderhal uur werk in de avond. In de ochtend worden de dieren en de verblijven verzorgd en 's avonds het land en de dieren weer op stal.
De tijden dat we werken zijn van half 8 tot half 12 en 19 tot 21 uur. Je kan ook niet anders want de puf verdwijnt naarmate het warmer wordt op de dag.

Bianca melken kost mij een uur waar Costas er 5 minuten over doet. Ik krijg er dan ook nog maar de helft uit en Bianca wordt dan errug ongeduldig. Dat is ook te begrijpen, want wie zit er nou een uur aan mijn tieten, hoor ik haar denken. Nee ik zal er niet aan wennen!

De kippen zijn ongeduldig en springen naar de zak met voedsel. Ze geven mij niet eens de tijd om het mais uit te strooien. Ik heb mij niet verdiept in wat de criteria zijn om scharrel kip en scharrel ei genoemd te worden, maar in mijn observatie wordt er genoeg gescharreld. Ook door de haan!

Dagelijks gaan de Skyrische paarden de wei in. Nu inmiddels 5 want er is een veulen bij gekomen. Dit is wel een mooie en rustgevende wandeling en met de paarden voel ik mij wel een beetje comfortabel. Eenmaal in de wei en de emmers met water gevuld, gaan wij terug om de mest te verzamelen en deze op de compost hoop te gooien. Tegen de tijd dat we hiermee klaar zijn, begint de temperatuur alweer hoog te worden.
Tot half 12 houden we ons bezig met wat wieden van onkruid en grassen, en extra onderhoud, of projecten. (Denk aan bijvoorbeeld een nieuwe kippenren maken)

In de avond na 7pm wordt er gewaterd. Aardbeien, groenten, planten, jongen bomen. Eventueel wordt er wat geoogst en de dieren gaan weer op stal.

Er is dan ook nog een keukendienst, en dat behelst het dagelijks kuisen van de ruimte. en in de avond evt het verzorgen van de maaltijd. Dat ligt mij wel :-) Ergens tussendoor overdag's ook nog broodbakken!

Gedurende de periode dat ik hier verblijf blijkt het boeren gericht te zijn op een duurzame manier groenvoer voor eigen consumptie te kweken. Maak je dus op voor een paar weken achter elkaar tomaten eten, of iets anders wat op dat moment geoogst moet worden.
De groentes worden aangevuld met bio groentes verkregen op markten en allerlei meelsoorten, rijst, guinoa etc. Het meeste fruit kopen we ook op markten. Het werk op de boerderij blijkt minder tijdrovend te zijn dan ik had verwacht.

Is dit het boeren zoals het boeren moet zijn, of ben ik niet op een boerderij terecht gekomen?