Doorgaan naar hoofdcontent

First date

De engelse versie van firstdate is een van mijn favo tv programmas. Het hebben van een blind date. Ik kijk afleveringen op mijn tablet. Ik heb nu zelf een blinddate. Een blinddate met Zuid-Afrika, port Elizabeth. Later leerde ik dat het hier PE wordt genoemd. Op vrij kort termijn besloten om te gaan daten met Zuid-Afrika en vrij weinig voorbereiding eraan besteed. Ik vertrouw op de match die ik denk gevonden te hebben. Gepaard met de zenuwen, onzekerheid en ook opwinding ga ik op weg. Ik had al weer te lang rondgezworven in nederland.
Zuid-Afrika, Port Elizabeth in een nieuw onderkomen. Het vertrek vanuit Nederland is stilletjes gegaan en ook nu geen hello goodbye presentator op schiphol. Een beetje door de "achterdeur" wegslopen bij Hum mijn broer. Ik verliet een leeg huis met rugzak naar station en een reis van 26 uur aangevangen.
Via London en Johannesburg, 13000 kilometer verder in PE aangekomen. De nachtvlucht was niet comfortabel. Heb wat kunnen doezelen, maar slaap en rust zeker niet gehad. Ik zat ingesloten dus kon niet van linker en rechter bil veranderen noch mijn benen een beetje strekken.
Bij aankomst in PE stond mij gastvrouw mij op te wachten. Een energieke dame die mij onderdak zal bieden. Zij heeft een aantal jaren geleden de deur in Nederland achter haar dichtgetrokken en is verhuisd naar PE.Eenmaal geinstalleerd in haar appartement, hebben we wat boodschappen gedaan en een simkaart gehaald. 's Avonds hebben we niet te laat, een visschotel genoten want zo moe als ik was, wilde en ben ik optijd het bed gaan testen. Wat een heerlijke nachtrust heb ik gehad.

Vrijdag heb ik kennis gemaakt met de organisatie ready4life en is er een safety briefing gehouden. Voor wat betreft criminaliteit is PE de 2de stad van zuid Afrika. Het is dus wel noodzaak om vrijwilligers en dus ook ik de do's en de dont's te melden. Geen onnodige risico's nemen, overigens weet ik niet of ik daar wel zicht op zal hebben. Het begrip onnodige bedoel ik. Tevens de gedragscodes doorgenomen. Ik kreeg nog wel mee van de projectmanager dat het met mij wel goed zal gaan. Ik zal niet in zeven sloten tegelijk zou lopen. Ha ik ben misschien wel slim maar zeker niet altijd verstandig.

Dezelfde dag heb ik nog een township kunnen bekijken. Wel zo veilig in de auto gebleven met deuren op slot. Opvallend is dat er niet alleen krotten staan maar ook "degelijke" huisjes. Mandela housing project. Het programma gestart tijdens mandela's presidentschap. Ik lees wat artikelen over het project en de belofte dat er zo'n 1 miljoen gebouwd gaan worden met vooral running water en riolering. Ik heb het al vaker gezien en ook hier, afvalbergen "temidden" van woonwijken. Het is een in en in triest beeld.

Het eerste weekeind tot en met woensdag verbleef ik alleen in huis. Mijn gastvrouw en een mede huisgenoot zijn een lang weekeind op stap. Dus ik had het rijk alleen. Behalve de eerste indrukken te verwerken, heb ik vooral de tijdgenomen te acclimatiseren. En er alleen op uit geweest om de boel te ontdekken. De maandag daarop wat introductie gesprekken, een workshop cultuur gehad en een paar projecten bezocht.
Woensdag had ik mijn keuze gemaakt waar ik wilde werken en donderdag middag kennisgemaakt en de eerste uurtjes in de middag gewerkt. Ik heb voor Maranatha gekozen.

Een gesprek met de projectmanager leidde tot werkzaamheden die nog al uiteen liggen. Lesgeven en workshops aan de jongeren en jong volwassenen. Ik denk hier bij weer aan het programma wat ik bij choose2improve gedaan heb. Voor de organisatie zelf heb ik mij gestort op de administratieve organisatie en moderniseren ervan. Ik denk dat ik een goede nuttige tijd tegemoet ga. Naast Maranatha ga ik ook op voor een rol buiten maranatha, op diverse scholen. Dit moet echter nog verder uitgewerkt worden.

Het is een eerste date de eerste anderhalve week, waarbij ik veel indrukken heb opgedaan. Veel vraagtekens, maar ook veel warmte en rust. Ik moet alles nog verwerken maar net als in first date, wanneer je mij vraagt of ik nog een keer een afspraak wil, dan zeg ik ja.

Reacties