Doorgaan naar hoofdcontent

Controle

Ik ben weer terug in PE en sta te springen voor mijn tweede toer Zuid-Afrika. Jannie heeft weer een kamer vrij waar ik mij wanneer nodig terug kan trekken. Dit gaat mij weer een huiselijk gevoel opleveren en gezelligheid.
Bij terugkomst by Maranatha streetworkers trust, werd ik hartelijk welkom geheten door Hennie. De man die alles kan. Facilitair manager, IT-manager, Receptie en een verhalen verteller. Dr. Basson heeft mij uitgenodigd om het aanstaande weekeind naar Nieu-Bethesda te komen. Een locatie ruim 300 km landinwaarts waar Maranatha ook aanwezig is. Ik heb die invitatie met beide handen aangenomen. Mijn eerder gemaakte afspraken en werk voor dit weekeind heb ik afgezegd.

Mentaal en praktisch gezien, heb ik nauwelijks wat voorbereid. Opgezocht op de kaart waar Nieu-Bethesda ligt en de website van Maranatha doorgelezen. Verder ben ik erg opgewonden over wat dit niet voorziene uitje mij gaat brengen.
Pakken is snel gedaan. Tandenborstel, tandenpasta, schoon ondergoed, 2 T-shirts 1 extra korte broek. Mijn wandelschoenen heb ik aan. Nog even en deze zijn vastgegroeid aan mijn voeten. Ik zou er bijna mee gaan slapen.
Vrijdag 7 februari om 9.00 a.m. wacht pastor Ronald mij op bij Maranatha, zijn auto helemaal volgeladen. Op naar het onbekende! De auto laat zich moeilijk starten. In mijn gedachten ontstaat de vraag, of we niet onderweg met panne komen te staan. Ronald laat de motor draaien als wij een boodschapje doen, water halen of een pauze nemen. Zodat het niet kunnen starten van de auto niet een dingetje gaat worden.
We hebben we van weidse vergezichten genoten en heerlijk gepraat onderweg. Leeftijdsgenoten met een andere culturele achtergrond. We hebben elkaars levensverhaal gedeeld. Het blijkt dat ondanks cultuurverschillen ons gevoel voor onrecht, verdriet, hoop en plezier hetzelfde zijn. Familieomstandigheden, druk van samenlevingen, onderscheid tussen minderheden en meerderheden. We hebben ook gesproken over kolonialisme en de rol die Europeanen daarin hebben gespeeld. Hoe diefstal van leven leidt tot verworvenheden en daarmee middels onderdrukking het recht van behoud gerechtvaardigd wordt.
Beiden hebben een allergie voor onderdrukking.
Het weekeind is gevuld met een lesprogramma voor de “klassenoudsten” van de lokale basisscholen uit de township Piernaarsig. Het thema is ondernemen. Zelf nam ik niet deel aan het programma. Het is vooral observeren wat en hoe het werk van Maranatha eruitziet en mensen en omgeving leren kennen. In het weekeind ben ik wel een uurtje aan het jongleren geweest met de kinderen.
Het is een mooie groene omgeving mede dankzij de vele regenbuien van de afgelopen week. De boerderij waar ik verblijf wordt ook gebruikt als bed and breakfast. Ik heb de koeienstal toebedeeld gekregen. Geweldig ziet het eruit. Het is een bijzonder weekeind. Lees meer over Nieu-Bethesda hier.

In mijn persoonlijke leven kan ik erg genieten van het onverwachte, het onbekende. Heerlijk mee waaien met wat er gebeurd, hoe anders is dat met werk wat gedaan moet worden.
Voor mijn vakantie heb ik met R4L (ready 4 life) en Maranatha gesproken over wat werk ik ga doen. Maranatha wordt een bibliotheek project, gitaarles en maatschappijleer. R4L een ICT-project. Ik wil zelf niet meer dan 25 uur per week werken. Bij terugkomst blijkt ook Paterson Highschool van mijn skills gebruik te willen maken. Zij vragen of ik ook de schoolbibliotheek kan reanimeren en die klus heb ik ook aangenomen.
Nu komt mijn ervaring in projectmanagement van pas. Plannen is niet alleen aangeven wanneer je wat gaat doen, maar ook wat je wel en wat je niet gaat doen. Ook risico’s benoemd en de maatregelen die erbij horen. (denk daarbij vooral aan de mensen die nodig zijn). Ik heb een 6 daagse werkweek geïntroduceerd. Ma en Vr (R4L) Di, Do, Za (Maranatha) en Wo (Paterson High)
Nu nog enige vorm van controle zien te houden. !?

Mijn doorstart bij Maranatha begint lastig. Er is nogal wat gaande binnen Maranatha. Een aanzienlijke hoeveelheid mensen zijn vertrokken en er zijn nogal wat zorgzaken die een hoge prioriteit hebben.
Dat gold ook voor Martie! Een geweldige vrouw die ik vorig jaar al heb mogen ontmoeten. Zij was als bibliotheek verantwoordelijke aangewezen aan het project. Zeker dat zij in staat is samen een uitleensysteem te maken en de renovatie van de ruimte / bibliotheek af te kunnen ronden. Een vrouw met een enorme dosis energie en passie voor haar werk bij Maranatha. (Careworker)
Ik heb haar mijn eerste werkdag even kunnen begroeten en een Hug gegeven en de volgende dag was zij vertrokken.
Daar gaat mijn “controle” over het bibliotheek project. Nu volledig afhankelijk van Harrison om een vervanging te vinden. Na 3 weken uiteindelijk met 2 andere dames een kick-off gesprek gehad omtrent de bibliotheek. Achteraf zal blijken dat het niet verder kwam dan een kick-off, het hele project komt op scherp te staan!
De workshops voor de oudere jongeren en de gitaar lessen liepen ook vertraging op. Ik had geen rekening gehouden op de voorjaarsvakantie in Zuid-Afrika. Maar uiteindelijk wel de workshops (veranderen) gegeven en de gitaarlessen.

Voor wat betreft Martie, als persoon heeft zij eenzelfde hang naar het ontdekken van de wereld als ik. Denk aan wandelen, actief, frisse natuur en hardlopen. Gedeelde interesses leiden to persoonlijke banden en zo ook in ons geval. Ik heb haar een mailtje gestuurd met de hoop dat er nog een gepast “afscheid” zou komen, en die is er ook gekomen. Ik heb een warm gebaar mogen ontvangen van haar. En ik heb haar een steen uit Nederland kunnen geven.

Bij Paterson high is de start van het project al even onrustig als bij Maranatha. Drie trajecten dienen te gebeuren, Inventarisatie van de boeken, lokaal geschikt maken als bibliotheek, en het ontwikkelen van een uitleen systeem en bijhorende IT faciliteiten. Na een projectplan en 5 “werkpakketten” geschreven te hebben, blijkt dat het niet gelezen wordt door de school.
Ben dus veel tijd kwijt op locatie om vrijwilligers aan het werk te zetten. Uiteindelijk met wat dappere pogingen van 2 vrijwilligsters die de inventarisatie zijn gestart samen met Nicky(R4L vrijwilligster) en ikzelf, zijn de 2 vrijwilligsters van school afgehaakt. Wat door hen geïnventariseerd is, is niet opgeleverd. En ook bij Paterson is het lastig om nieuwe handjes te vinden. Ik werk slechts 3 uur in de week op locatie voor Paterson en de rest doe ik van huis. Ik hou mij vooral bezig met de ICT zaken (ook ontwikkelen). Netto resultaat, 300 boeken vastgelegd in 5 halve werkdagen. (Bij Maranatha heb ik 250 boeken op 1 dag gedaan). Ook hier met de voorjaarsvakantie geconfronteerd. De boel ligt stil.

Ready4Life is wel goed opgestart. Maar daar doe ik ook veel zelfstandig. Met Matthew en Jacco wat doorgesproken en begonnen met een assessment van hun informatiesysteem. Veel doe ik vanuit huis. En op de vrijdags laat ik mij even zien op kantoor, en wat voortgang bespreken. Ik moet wel diep in mijn geheugen graaien om wat technieken binnen data modeleren op te halen. De klok hoor ik nog wel luiden, maar de klepel,… Entiteit relatie diagram (ERD) , normalisatie regels. Pfff.

Deze post schetst een beetje mijn gevecht om controle te krijgen. Privé vind ik controle in de onvoorspelbaarheid van wat er gebeurt. Tegenstelling tot mijn werk, waar ik juist de voorspelbaarheid wil hebben.

Mijn begrip voor controle is gericht om bij afwijkingen te kunnen bijsturen te kunnen acteren. Ik bedenk dat bij onvoorspelbaarheid, het niet hebben van een plan noch een richting te weten, het woord afwijkingen haar betekenis verliest.
Overigens, nu dit gepubliceerd is, is het duidelijk dat er niets meer te sturen valt.

Reacties